Foodie Aranka

View Original

Plant-based Brownies

Plant-based Brownies

Deze heerlijke brownies zijn gemaakt met zwarte bonen. Hierdoor bevatten ze veel vezels en antioxidanten. No worries, hier proof je echt niks van. Ze zijn heerlijk zoet en kleverig, precies wat je van een brownie verwacht maar dan in een plant-based jasje.

Ingrediënten
voor een ovenschaal van 20x20 cm

  • 50 gram cacao

  • blik 400 gram zwarte bonen (let op = uitlekgewicht 265 gram)

  • 300 gram dadels

  • 50 gram gemalen lijnzaad

  • 6 el water

  • 2 tl vanille extract

  • 2 tl bakpoeder

  • 70 gram havermeel

  • 120 gram gesmolten kokosolie

  • 60 gram pure chocolade druppels

  • walnoten als topping

  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Weeg het lijnzaad af en zet apart in een klein bakje, voeg de 6 el water toe en meng het geheel. Laat dit vervolgens staan tot later in het recept.

  2. Haal de zwarte bonen uit blik en spoel deze af in een zeefje tot de schuimlaag verdwijnt. Laat deze goed uitlekken.

  3. Smelt intussen de kokosolie in een pannetje op laag vuur.

  4. Voeg de dadels samen met de zwarte bonen, kokosolie en lijnzaad (van stap 1) en maal fijn in een keukenmachine. *

  5. Voeg daarna het bakpoeder, cacao, snufje zout en havermeel bij het fijngemalen beslag in een aparte beslagkom. Dit kun je met een stevige lepel door elkaar mengen.

  6. Bekleed de ovenschaal van 20x20 cm met een stukje bakpapier en verdeel het mengel in de ovenschaal. Druk goed aan met de bolle kant van je lepel.

  7. Verdeel de walnoten over het beslag en als laatste strooi je de chocolade druppels erover als topping. Druk nogmaals goed aan. **

  8. Bak in de oven op 175 graden voor 50-55 minuten. Controleer met een satéprikker na 50 minuten of de brownie al gaar is.

  9. Laat minimaal 20 minuten afkoelen en snijd de brownie in gelijke stukken.

*Als je geen keukenmachine hebt kun je ook een kleine hakmolen gebruiken of foodchopper, maal dan eerst de zwarte bonen en 1/2 van de kokosolie fijn en maal daarna de dadels samen met de resterende kokosolie fijn.

**De chocoladedruppels kunnen ook door het beslag i.p.v. als topping.

Dit recept is echt een foodie feestje. Oh ja, door het gebruik van havermeel is het recept ook glutenvrij.

Als jij deze plant based brownies gaat maken, laat het me dan weten in de reacties hieronder of tag me op Instagram @foodie.aranka.

Liefs!