Havermout-koekjes
Havermoutkoekjes
Geen “fitgirl” koekjes maar wel een heerlijk recept voor chewy havermoutkoekjes met bewuste ingrediënten. Echt een feestje om in het weekend te bakken en om lekker van te genieten.
Ingrediënten voor ongeveer
15 koekjes
125 gram fijne havermout
125 gram biologische roomboter (op kamertemperatuur)
125 gram palmsuiker *
95 gram speltbloem
30 gram rozijnen (zonder sulfiet & het liefst bio)
30 gram grof gehakte noten (cashewnoten zijn mijn favoriet)
1 biologisch ei
1 tl vanille extract
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zout (kleine tl)
* Palmsuiker is een natuurlijke suiker dat gewonnen wordt uit de Arengapalm. In vergelijking met geraffineerde (gewone) suiker is het iets minder zoet, bevat het meer nuttige voedingstoffen en heeft het een iets meer karamelachtige smaak. Het voordeel is ook dat het een lage glycemische index heeft, waardoor het de bloedsuikerspiegel meer in balans houdt. Daarnaast zitten er kleine hoeveelheden mineralen in palmsuiker. Kokosbloemsuiker: is een variant van palmsuiker afkomstig van de kokospalmboom en deze kun je ook gebruiken in dit recept. Ik koop dit zelf groot in bij Pit&Pit.
Benodigde bakspullen
ovenplaat
schaal
bakpapier
pollepel
mixer
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de roomboter en palmsuiker met een handmixer.
Voeg het ei samen met het vanille extract toe en mix dit nog even kort mee.
Voeg daarna de speltbloem, kaneel, bakpoeder en het zout toe en mix dit ook even kort door elkaar.
Als laatste schep je de havermout, rozijnen en noten erdoor.
Maak balletjes te grote van een walnoot en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, druk iets aan. Je wilt een plat rondje ervan maken.
Bak de havermoutkoekjes in ca. 13 minuten goudbruin. Hier zijn ze echt perfect na 13 minuten.
Even laten afkoelen, dan worden ze weer iets harder.
Tip: laat voldoende ruimte tussen de koekjes want ze zetten uit in de oven.
Als jij dit koekjesrecept gaat maken, laat het me dan weten in de reacties hieronder of tag me op Instagram @foodie.aranka.
Liefs!
🫶