Kerst Koekemannetjes

 

Kerst Koekemannetjes 🎄

Het ultieme kerstkoekje met een healthy twist. Koekjes bakken met kerst zorgt gegarandeerd voor een glimlach en daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg lekker.

Ingrediënten voor
12 koekemannetjes

  • 65 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 20 gram kokosbloesemsuiker

  • 50 gram esdoornsiroop *

  • 50 gram appelstroop **

  • 150 gram speltmeel

  • 2 tl wijnsteen bakpoeder

  • snufje zout

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl nootmuskaat

  • 1 tl kaneel

  • 2 tl koek-, speculaas of gingerbreadkruiden (maar net wat je hebt 😁)

  • Optioneel: poedersuiker als versiering

*Wordt ook wel maple- of ahornsiroop genoemd.
**Check het etiket van de appelstroop. Bestaat deze volledig uit appelstroop in plaats van suikerbieten(stroop/sap)? Het mooiste is om een biologische variant te kopen die 100% uit appels bestaat.

Benodigde bakspullen

  • Extra bloem of speltmeel voor het bestrooien van je werkvlak & deegroller

  • 2 velletjes bakpapier

  • Deegroller

  • Koekemannetjes uitsteker ***

***In plaats van Koekemannetjes kun je natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken om uit het deeg te steken.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Weeg alle ingredienten af en voeg samen in een kom.

  3. Mix de boter samen met de droge ingredienten tot het volledig opgenomen is. Je kunt beginnen met een lepel en daarna met je handen mengen & kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat. Maak er een mooie bal van.

  4. Gebruik een velletje bakpapier, leg deze op het aanrecht en bestrooi hier een beetje bloem of speltmeel op. Door het gebruik van dit velletje bakpapier plakt het deeg niet vast aan je aanrecht. Ideaal!

  5. Leg het andere velletje bakpapier op de bakplaat.

  6. Rol het deeg uit tot ongeveer 3-4 mm en steek met de koekjessteker de koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat.

  7. Bak de koekjes in ca 12 min gaar. Ze zijn klaar als de randjes net beginnen te kleuren.

  8. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Koekemannetjes versieren

Je kunt de koekjes zo serveren, maar ook voorzien van poedersuiker of decoreren met glazuur en gesmolten chocolade.

Door het gebruik van een velletje bakpapier plakt het deeg niet vast aan je aanrecht. Ideaal!


Als jij dit koekjesrecept gaat maken, laat het me dan weten in de reacties hieronder of tag me op Instagram @foodie.aranka.

Fijne Kerst!
🫶

Vorige
Vorige

Chia Jam

Volgende
Volgende

Ontbijtbowl Warme Quinoa